Tips voor online sollicitatiegesprek
Wanneer je op het punt staat om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, weerhoudt deze Coronacrisis je daar misschien voor. Zitten werkgevers wel te wachten op nieuwe medewerkers in deze onzekere tijd? Is het wel wenselijk om online sollicitatiegesprekken te voeren? Hoe kan ik op afstand inschatten of ik wel in het team pas? Twijfels die mogelijk door je hoofd schieten. In deze blog staan tips voor een online sollicitatiegesprek, wat de voordelen zijn en hoe je het beste resultaat uit een online sollicitatiegesprek kan halen.
De basis tips voor een online sollicitatiegesprek
Voordat je het online gesprek gaat voeren, test dan ruim van te voren of je een goedwerkende internetverbinding hebt. Een opgeladen tablet, smartphone of laptop en of je alle gegevens hebt om elkaar online te ontmoeten. Uiteraard is het ook belangrijk dat je op het afgesproken tijdstip klaar zit om het gesprek te voeren. Hoewel je het grootste gedeelte van de Coronacrisis misschien thuis doorbrengt in een hoodie, joggingbroek en een simpel t-shirt, moet jij jezelf wel realiseren dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Belangrijk dus om je hier ook naar te kleden. Uiteraard is het niet nodig om in een 3-delig pak met stropdas te hijsen, maar kies voor de gulden middenweg. Trek alleen wel echt een spijkerbroek aan. Stel je voor dat je tijdens het gesprek onverwachts moet opstaan. Je laat dan wel een indruk achter, maar of het ook een goede indruk is… Zet ook gerust wat te drinken voor jezelf neer. Je kunt wel dorstig worden van al dat gepraat. Dit zijn misschien wat open deuren, maar hier worden in de praktijk nog veel fouten mee gemaakt.
Het ideale moment voor een digitaal sollicitatiegesprek
Er zijn verschillende theorieën over het juiste tijdstip om een sollicitatiegesprek te voeren. Sommige zijn van mening om het gesprek juist op vrijdag plaats te laten vinden in verband met de ‘casual friday’ sfeer. Andere zijn van mening om het juist op een andere doordeweekse dag te doen, bijvoorkeur in de ochtend. Dan krijgt iemand de beste indruk van hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat en iedereen is in de ochtends nog scherp voor het gesprek. Woensdag en maandag lijken de minst geschikte dagen aangezien er op maandag veel werkoverleg is en op woensdag vaak een (groot) deel vrij is.
Gedurende de Coronacrisis maakt de dag minder uit. Het kan zo zijn dat er op maandag veel overleggen gepland staan, waardoor dit een lastige dag is om een gesprek in te plannen. Ik zou adviseren om het gesprek aan het begin van de dag te doen. Jij als sollicitant begint dan net fris en fruitig aan de dag en bent (als het goed is) scherp om kritische vragen goed te beantwoorden. Uiteraard is het belangrijk dat jij je gaat thuis voelen bij je nieuwe werkgever. Stel daarom gerust de vraag of er digitale initiatieven worden georganiseerd zoals een online vrijmibo, online pubquiz of online gymsessie. Je kunt dan op een laagdrempelige manier zien wie jou collega’s zouden kunnen worden. Wanneer dit zal plaatsvinden hangt natuurlijk af wat de planning is bij het bedrijf.
Wie voert het online sollicitatiegesprek?
Normaal gesproken zal een sollicitatiegesprek met een IT Manager, Directeur, Recruiter, Lead Developer, HR Adviseur en/of Developer zijn. Ook zijn er verschillen tussen de gesprekspartners bij een 1ste en 2e sollicitatiegesprek, mits er een 2e gesprek gevoerd wordt. De gesprekspartners bij een 1ste online sollicitatiegesprek zullen waarschijnlijk niet veel afwijken van een gesprek zoals dat normaal gevoerd zou worden. Het eerste gesprek is meestal met de HR Adviseur, om daarna een apart gesprek te voeren met de Lead Developer. De ervaring leert dat als er een videocall plaatsvindt tussen 3 of meer gesprekspartners, de mensen nog wel eens door elkaar heen praten. Bij een sollicitatiegesprek is dat niet handig waardoor er soms wordt gekozen om deze op te splitsen.
Wanneer je het gesprek online voert en je gebruikt een webcam, zorg dan dat je de gesprekspartners ook aankijkt wanneer je met ze praat. Blijf niet kijken in het scherm, maar kijk echt naar de camera van je laptop, tablet of smartphone. Het ziet er namelijk raar uit als je met iemand praat die steeds naar beneden kijkt.
Als het voor jou belangrijk is om een goede indruk te krijgen van jouw nieuwe collega’s, stel dan de vraag of het mogelijk is om (een deel van) het team online te ontmoeten. Tegenwoordig zijn hier tal van apps en mogelijkheden voor
Ideale locatie voor een digitaal sollicitatiegesprek
Uiteraard wil je dat het gesprek goed verloopt. Een plek waar je de gesprekspartners goed kan verstaan, jij zelf ook goed verstaanbaar bent en waar jij jezelf goed kan concentreren is essentieel voor een goed gesprek. Zoek daarom in je huis een rustige plek op met goed natuurlijk licht en een neutrale, rustige inrichting. Zorg dat de gesprekspartners niet worden afgeleid door rommel of spraakmakende voorwerpen op de achtergrond. Spreek ook met de mensen in jouw huishouden af om tijdens het gesprek geen keiharde muziek te gaan draaien of herrie te maken op de achtergrond. Heb je kinderen? Vraag ze (of je partner) om zich even zelf te vermaken wanneer je in gesprek bent.
Wat je wel kunt doen, Willem Alexander en Mark Rutte zijn daar heel goed in, is om subtiel wat voorwerpen op de achtergrond te zetten die veel voor jou betekenen. Tijdens de speeches van zowel Willem Alexander als Mark Rutte waren er foto’s en boeken te zien die veel voor hen betekenen. Kijk deze ook gerust eens terug om hier wat tips uit te halen. Speel je een muziekinstrument of ben je fan van een bepaalde game? Laat deze ook gerust terugkomen op de achtergrond. Zo geef je jouw gesprekspartners een eerste indruk over jouw persoonlijkheid. Het is hierdoor makkelijk om in het begin van het gesprek op in te haken. Voorwaarde is wel dat het rustig moet blijven op de achtergrond.
Meer tips voor een online sollicitatiegesprek, verwijs ik je naar de button ‘Download tips’ onder aan de pagina. Dit zal je nog meer kunnen helpen tijdens online sollicitatiegesprek!
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Docker?
Docker is door de jaren heen uitgegroeid tot de belangrijkste standaard in container-technologie. Een nieuwe manier om software, vaak zelfgeschreven,
Wat is DevOps
Je hebt vast wel eens de term DevOps voorbij zien komen. Afgelopen jaren is DevOps steeds populairder geworden. Dit omdat
Wat is Mendix
Mendix staat ook wel bekend als de beste vriend van iedereen die zelf niet technisch is, maar wel graag apps