Wat is Mendix
Mendix staat ook wel bekend als de beste vriend van iedereen die zelf niet technisch is, maar wel graag apps wil bouwen. Het low-code platform is de laatste jaren erg populair geworden, maar wat is Mendix precies? Wij zetten in deze blogs alles voor jou op een rijtje, dus lees snel verder!
Wat is low-code?
Voordat we dieper ingaan op Mendix zelf, gaan we eerst in op het begrip ‘’low-code’’. Low-code is een vorm van softwareontwikkeling waarbij gebruikers die geen of weinig programmeerervaring hebben, alsnog applicaties kunnen ontwikkelen. Via een visuele interface kunnen gebruikers vooraf gebouwde componenten slepen en neerzetten om ze vervolgens met elkaar te verbinden. Je hoeft dus als gebruiker van een low code platform zelf geen code te typen. Je kunt het meer zien als een soort legpuzzel die je in elkaar zet om uiteindelijk je applicatie from scratch te ontwikkelen. De puzzelstukjes zijn vooraf ontwikkelde sjablonen en tools.
Naast de gebruiksvriendelijkheid is er nog een voordeel die low-code met zich meebrengt: Het bespaart tijd en geld, terwijl de snelheid van de levering wordt verhoogt en je als organisatie zelf geen ervaren Developers in dienst hoeft te hebben. Een nadeel is dan weer de aanpassingsmogelijkheden beperkt zijn. Het proces wordt vereenvoudigt, met als gevolg dat er bepaalde functies bijvoorbeeld niet beschikbaar zijn. Meer weten? Lees onze blog over low-code!
Low-code Mendix
Nu je meer weet over de werking, voor- en nadelen van low-code gaan we dieper in op het platform Mendix. Je kunt Mendix dus eigenlijk zijn als je eigen personal trainer die jou stap voor stapt helpt bij het ontwikkelen van een applicatie. Vanaf het uitwerken van het idee tot het testen en monitoren van de applicatie, Mendix ondersteunt je bij elke stap. Ook voorziet Mendix jou als gebruiker van alles wat je nodig hebt om de applicatie draaiende te houden: Van de ontwikkelstraat tot aan de hosting en database-onderhoud.
Binnen het platform wordt er gebruik gemaakt van een visuele modelleringstool en een reeks vooraf gebouwde componenten. Het platform onderscheidt zich van andere low-code platforms, omdat Mendix een zeer uitgebreide set aan mogelijkheden biedt die verder gaan dan de basisfuncties die andere low-code platforms bieden. Er zijn bijvoorbeeld geavanceerde tools voor het beheren van workflows en integratie met bestaande systemen. Waar nodig kun je ook extra code schrijven. Op deze manier is het mogelijk om op enterprise-level applicaties te bouwen in een visuele ontwikkelomgeving.
Voor bedrijven is het steeds belangrijker om zich te onderscheiden, waardoor er in minder tijd meer geleverd moet worden. Mendix heeft alles in huis om een business idee snel tot realisatie te brengen. Hierdoor is het mogelijk om applicaties sneller, makkelijker en minder foutgevoelig te bouwen. Het Mendix enterprise low-code platform wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 4.000 bedrijven in 46 landen en heeft een actieve community van meer dan 300.000 ontwikkelaars die meer dan 200.000 applicaties hebben ontwikkeld.
Mendix Developer
Je zult nu misschien denken: Maar als code schrijven geen must is, wat doet een Mendix Developer dan? Een Mendix developer houdt zich over het algemeen vooral bezig met het analyseren van bedrijfsprocessen, ontwerpen van applicaties en het testen hiervan, implementatie en deployment en het onderhoud en ondersteunen van de applicaties. Dit kunnen zowel web- als mobiele applicaties zijn. Het is dus best een veelzijdige functie, die ook heel interessant kan zijn voor programmeurs die zich graag bezig houden met het complete plaatje.
Er zijn drie niveaus die je als Mendix Developer kunt behalen (Mendix Certified Developer):
1. Rapid (groen) – je werkt aan de eerste projecten voor een goede basisontwikkeling.
2. Advanced (blauw) – je kunt zelfstandig applicaties bouwen en weet waar je moet zijn indien je hulp nodig hebt.
3. Expert (grijs) – je bent in staat om zowel jezelf applicaties te bouwen als projecten te leiden.
Het platform kent ontelbaar veel toepassingsmogelijkheden, zo heeft elke Mendix Developer natuurlijk weer andere specaliteiten. In sommige gevallen kan een Mendix Developer zelf ook coderen om extra functionaliteiten en opties aan de applicatie toe te voegen.
Zoals eerder al benoemd is, is Mendix erg visueel ingesteld. Zo geven de modellen aan hoe verschillende variabelen in relatie tot elkaar staan. De microflows zijn schema’s die bestaan uit elkaar gekoppelde acties die na elkaar worden uitgevoerd. Vaak werken Mendix Developer agile. Binnen het platform kun je namelijk user stories aanmaken om het project te managen. Ook kun je samen met andere collega’s, zoals bijvoorbeeld PHP Developers, samen in een project werken. Zo blijft het hele team op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen collega’s jou feedback geven op elke sprint, user story of taak.
Mendix cursus
Enthousiast geworden? Dan wil je vast weten welke mogelijkheden er zijn om Mendix te leren. Uiteraard zijn er cursus- en trainingsmogelijkheden voor elke behoefte en niveau. Je kunt bijvoorbeeld online cursussen volgen die je de basisprincipes van het platform leren en ook op het internet zijn er verschillende tutorials en voorbeelden te vinden waar je in je eigen tijd en tempo je vaardigheden kunt ontwikkelen.
Er zijn ook certificeringsmogelijkheden. Zo kun je via de Mendix Academy diverse opleidingen volgen. De mogelijkheden variëren van bootcamps tot junior en gevorderde cursussen. Daarnaast biedt Mendix diverse partners aan vanuit het platform die ondersteuning en training aanbieden. Wil je liever zelf uitzoeken hoe het platform werkt? Dan kun je ook vragen stellen aan de Mendix Community. Dit is een online forum die gebruikers de kans biedt om vragen te stellen of kennis te delen of samenwerkingen aan te gaan. Genoeg opties dus!
We hopen dat je na het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over Mendix. Benieuwd naar meer of je heb je de ambitie om zelf als Mendix Developer te werken? Check dan ons vacatureaanbod via onderstaande button of neem direct contact op met een van onze Consultants en weet ontwikkel jij straks de applicaties van de toekomst!
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Docker?
Docker is door de jaren heen uitgegroeid tot de belangrijkste standaard in container-technologie. Een nieuwe manier om software, vaak zelfgeschreven,
Wat is DevOps
Je hebt vast wel eens de term DevOps voorbij zien komen. Afgelopen jaren is DevOps steeds populairder geworden. Dit omdat
Functies binnen Java Development
Ben jij geïnteresseerd in de wereld van Java development en ben je benieuwd naar welke functies je kunt uitoefenen binnen